Cartea Cimitirului Neil Gaiman

Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


Recommand.ro » Carti » Beletristica » Cartea Cimitirului Neil Gaiman

Cartea Cimitirului Neil Gaiman

| Recomandare de:

Poza Cartea Cimitirului Neil  Gaiman

Cartea Cimitirului este scrisa de Neil Gaiman, un autor britanic plin de fantezie si umor si unul dintre autorii mei preferaţi. Cu lucrări în stiluri foarte diferite din care amintesc "The Sandman", "Coraline", "Pulebere de stele" şi "Zei americani", Gaiman şi-a solidificat un statut de "star rock" al lumii literare.
 
Romanul de faţă, Cartea cimitirului reprezintă un omagiu fermecător adus copilăriei şi o alegorie interesantă a vieţii inspirată de romanul "Cartea junglei". Dovadă clară a talentului său de bun povestitor, opera de faţă a lui Gaiman este o poveste surprinzătoare şi uneori tulburătoare despre vise si neîmpliniri, despre fantome şi familie, despre ucigaşi şi viaţă. Este un roman magic, înspăimântător şi plin de aventură care te captivează de la prima pagină şi reuşeşte să te ţină în suspans pe tot parcursul povestirii.
 
Prima propoziţie a cărţii este "Era o mână în întuneric, iar acea mână ţinea un cuţit". Astfel Gaiman nu pierde timpul cu unicornii, prinţesele şi fluturaşii care populează de obicei poveştile fantastice pentru copii ci ni-l face cunoscut pe teribilul om Jack. Cartea începe cu uciderea brutală a unei întregi familii şi crează astfel un ton sinistru ce rămâne cumva ascuns printre rânduri pe tot parcursul cărţii.
 
Totuşi, omul Jack nu reuşeste să îşi ducă planul malefic până la capăt iar cel mai tânăr membru al familiei reuşeşte să fugă. Copilaşul se adăposteşte într-un cimitir unde fantomele şi ceilalţi locuitori supranaturali aleg să îl ocrotească şi să îl crească drept unul de-al lor.
 
Astfel, tânărul Nobody (Nimeni) "Bod" Owens – numit astfel "pentru că seamănă cu el însuşi şi cu nimeni altcineva", singurul supravieţuitor al crimei săvârşite de omul Jack ajunge în grija bunei familii Owens, defuncte de câteva generaţii. Crescut în cimitir, Bod întâlneşte pericole şi aventuri la tot pasul – perfecte pentru un baieţel cu o predispoziţie spre situaţii limită. Totodată Bod este ocrotit şi educat de locuitorii cimitirului şi de tutorele şi mentorul său, enigmaticul Silas. Pericolul cel mare îl aşteaptă pe Bod în lumea din afară cimitirului unde nu are protecţia pritenilor din viaţa de apoi şi unde omul Jack încă îl caută.
 
Gaiman îmbină elemente fantastice pentru a crea o poveste de neuitat ce atrage copiii şi adulţii deopotrivă. Autorul reuşeşte să evite atât dulcegăriile şi deci căderea în penibil cât şi pericolul dominaţiei elementelor morbide. Există pe tot parcursul romanului un echilibru în viaţa neobişnuită a lui Bod care dă personajelor o anumită veridicitate şi asigură o plăcere continuă a cititorului captivat de aventurile micuţului Nimeni. Bod este un personaj absolut fermecător – un băieţel isteţ şi descurcăret, liniştit dar curajos atunci când este nevoie. Este un copil curios şi neastâmpărat şi deci un băieţel cât se poate de real.
 
Un alt element al romanului ce merită remarcat este relaţia uimitoare dintre Bod şi tutorele său, Silas, o creatură a nopţii, aflată la graniţa dintre lumea celor vii şi cea a morţilor, cu o putere fizică uimitoare şi cu un control psihic remarcabil care poate păşi prin umbre fără a fi zărit. Cititorii din România vor fi încântaţi să cunoască un alt personaj carismatic şi la fel de enigmatic în persoana lui Miss Lupescu care este alături de Bod în una dintre cele mai periculoase aventuri. Aceasta venerabilă doamnă îi povesteşte lui Bod de ţara ei minunată dar tare îndepărtată şi îl alintă uneori pe năzdrăvan spunându-i "Nimeni".
 
După ani întregi de studiu a tot ce înseamnă supranatural şi spirite, Bod începe totuşi să se întrebe ce se află în afara porţilor cimitirului. El începe să tânjească la lumea de afară vrând să desluşească misterul ce înconjoară moartea familiei sale şi astfel misterul din spatele omului Jack. Cel mai mult totuşi pare să îl tentează descoperirea adevărului din spatele unui mister ce nu îşi are locul în cimitir – ce este totuşi lucrul numit "viaţă"?
 
Astfel cred că, în purul stil Neil Gaiman, tema principală a cărţii este viaţa, contrar titlului ce pare să indice opusul. În cuvintele misteriosului Silas - "Eşti viu, Bod. Asta înseamnă că ai un potenţial infinit. Poţi să faci orice, să creezi orice, să visezi orice!" Astfel prin simpla juxtapunere a lumii morţilor cu cea a viilor, Gaiman creează un univers fantastic al cărui erou ajunge să înţeleagă importanţa unei familii(una de-a dreptul neconvenţională) şi valoarea vieţii.
 
Eu am citit versiunea in limba engleză aparută în 2008 la Editura Bloomsbury cu ilustraţii de Chris Riddell.
 
Romanul a apărut în limba română în 2010 la Editura Nemira.


Pret : 26.90 lei


Taguri:

Poza Cartea Cimitirului Neil  Gaiman l_2636
Poza Cartea Cimitirului Neil  Gaiman l_2637IMI PLACE
10 persoane


Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!Posteaza Comentariul:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)

Recomanda si prietenilor tai!

  • Facebook Recommand.ro
  • Google Plus Recommand.ro
  • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


© 2018 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.FB