Herghelia Lucina

Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


Recommand.ro » Divertisment » Echitatie » Herghelia Lucina

Herghelia Lucina

| Recomandare de:

Poza Herghelia Lucina

Incep prin a va spune ca herghelia Lucina este un loc de vis, atat pentru cai cat si pentru vizitatori.
 
Herghelia Lucina Suceava este Situata in nordul Bucovinei, aproape de granita cu Ucraina, se poate ajunge destul de usor facand stanga in comuna Pojorata spre Izvoarele Reci. Comuna Pojorata se afla pe drumul european E58 intre Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc. Din Pojorata pana la herghelie drumul se parcurge destul de lent, deoarece desi asfaltat, acum se afla intr-o stare destul de proasta.
 
In randurile ce urmeaza va ofer un scurt pasaj istoric al acestei herghelii.
 
In anul 1788, Comandamentul de Remonta al Armatei Austro-Ungare a luat în arenda un teren în catunul Lucina de la Domeniile Fondului Religiilor din Bucovina, cu scopul de a amenaja acolo o sectie de crestere a cailor. Aceasta a fost arondata ulterior Hergheliei Radauti.

In anul 1856, sectia de la Lucina a primit statutul de herghelie a armatei Austriece, aici aflandu-se pe atunci doar un efectiv modest de 2 armasari pepinieri si 5 iepe de reproductie. Herghelia a fost organizata sub conducerea colonelului austriac Martin von Herman, fiind parasita de armata in 1872.

In anul 1877, a fost înfiintata pe vechiul amplasament o herghelie civila, fiind adusi primii cai hutuli procurati de austrieci de la localnici. Numarul cailor hutuli crescuti aici a crescut pana la inceperea primului razboi mondial, herghelia fiind evacuata în anul 1914 in Austria. Luptele purtate în apropiere au dus la distrugerea constructiilor existente.

Odata cu Unirea Bucovinei cu Romania din 1918, statul roman a reinfiintat herghelia din Radauti. Dupa razboi, austriecii au scos la licitatie in anul 1919 caii din rasa hutul, acestia fiind cumparati de tari ca Cehoslovacia, Polonia si Romania. Au fost cumparate 26 de iepe si 3 armasari din rasa hutula pentru a popula fosta herghelie. Pe baza acestor achizitii, statul roman a putut reface efectivul de la Lucina, care a redevenit sectie a Hergheliei Radauti.

In anul 1943, sectia de crestere a cailor de la Lucina a redevenit herghelie, aici fiind crescuti caii hutuli. La acel moment, existau aici 60 de iepe si 5 armasari pepinieri. Herghelia s-a dezvoltat în anii urmatori, maximul de efectiv fiind atins in perioada 1970-1990.

Pasajul istoric fiind terminat, vreau sa va spun ca odata ajunsi la herghelie veti ramane surprinsi de intinderea domeniului, unde in cei 1800 ha (dupa cum am aflat de la un ingrijitor, sau 2700 ha dupa cum am citit intr-un articol) pe care le poseda. Aici se imbina armonios, paduri de brad, pasuni intinse, dealuri si munti, totul pentru a crea o imagine care va va uimi si va va face sa vreti sa petreceti cat mai mult timp acolo.

La Lucina cresc intr-o semi salbaticie, singurii cai pursange romanesti, hutulii. Spun semi salbaticie deoarece, desi sunt lasati sa pasca in voie, din cand in cand cate un ingrijitor are grija sa-i mai scoata din padurile hergheliei pentru a-i feri de eventualele atacuri ale animalelor salbatice ce traiesc acolo. Din cate am inteles, in paduri se gasesc ursi, lupi, porci mistreti si alte salbaticiuni.

Herghelia este deschisa oaspetilor intreg anul, dar desi ar putea fi un punct de atractie in Bucovina, domeniul dispune doar de o mica pensiune neincalzita, aceasta fiind in administrarea unor persoane particulare. In aceasta situatie, pentru a va putea bucura de o zi petrecuta in natura alaturi de niste animale incantatoare va recomand sa ajungeti dimineata devreme. Puteti incepe ziua prin vizitarea grajdului in care stau armasarii pepinieri (cam 10 la numar), unde veti primi informatii despre fiecare in parte si veti putea privi cum acestia sunt hraniti, curatati si tesalati. Dupa ce ati vazut armasarii puteti colinda intinsul domeniu calare pe niste iepe foarte blande si foarte receptive la comenzile dumneavoastra.
 
Pretul de care noi am avut parte in vara aceasta a fost de 30 lei pentru 30 de minute. Daca vi se pare scump, vreau sa va spun ca spre deosebire de alte herghelii, aici nu te pune sa mergi intr-un tarc si pe deasupra daca ati mai calarit si sunteti sigur ca va puteti descurca singuri, nu va merge nimeni cu voi. Desi senzatia de a merge singur este foarte placuta, va recomand sa cereti un ingrijitor, sa mearga cu voi, doar pentru a va prezenta locul si a va spune povesti numai de ei stiute.

Din cate am inteles la Lucina este iarna 200 de zile pe an si desi ar fi mai greu de ajuns din cauza drumului, un galop cu caii prin zapada sau o plimbare cu sania prin acele paduri cred ca v-ar face sa va simtiti ca intr-un colt de paradis.

In continuare va las sa urmariti niste fotografii, dar din pacate nicio imagine nu poate reda cu adevarat frumusetea acelui loc. Avand speranta ca recomandarea mea va va conduce spre acel loc minunat, astept cu interes viitoarele voastre comentarii si pareri pentru Herghelia Lucina Suceava.
Taguri:

Poza Herghelia Lucina l_124
Poza Herghelia Lucina l_125
Poza Herghelia Lucina l_126
Poza Herghelia Lucina l_127IMI PLACE
3 persoane


Comentarii
jarlexelO spune:
Luni, 7 Martie 2011 08:21
Da, probabil, de aceea este
mihaela spune:
Marti, 26 Aprilie 2011 21:16
pentru cei interesati de Lucina, suntem la dispozotia lor zilnic intre orele 9:oo / 16:00.
Pentru vizitare herghelie, calarie, prezentări ecvestre, plimbări cu trasura, sania, sunati pentru programare la unul din numerele de telefon 0230572211 / 0733006954
Vă asteptăm !
Mihaela spune:
Vineri, 20 Mai 2011 12:02
Ce frumos peisaj! Voi veni sa-l vizitez personal.
 
Felicitari!
Costin spune:
Miercuri, 24 August 2011 20:25
Am ajuns acolo acum cateva zile. Peisajul este superb, este locul ideal de crestere a calului. Din ca am inteles de la cei ca au in ingrijire aceste animale, ar mai fi in jur de 400 de exemplare rasfirate pe cca 1700 de ha. In zona centrala pot fi vazuti armasarii pepinieri si caii care sunt folositi pentru inchiriere.
Exista posibililati de cazare la motelul Lucina, ce are opt camere cu baie si incalzire centrala. Nu am intrebat de tarife dar nu cred sa fie mari. De exemplu o bere locala la sticla de 0.5 l costa 2 RON. Ratingul motelului este de 2 stele. Drumul de la Pojorata pana aproabe de Brca este renovat, apoi se merge pe vechiul drum betonat care nu este foarte rau. La intrare in Modova-Suiita se face stanga pe un frum forestier ( care a fost astfaltat acum 4 ani dar n-a mai ramas nimic din asfalt) cca 6 km pana la herghelie.
Peisajul este deosebit si consider ca este un obiectiv ce merita vizitat.
Simona spune:
Vineri, 14 Octombrie 2011 15:30
Pensiunea este incalzita si dispune de 20 locuri de cazare in 10 camere.


Posteaza Comentariul:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)

Recomanda si prietenilor tai!

  • Facebook Recommand.ro
  • Google Plus Recommand.ro
  • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


© 2018 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.FB