Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei

Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


Recommand.ro » Educatie » Cursuri diverse » Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei

Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei

| Recomandare de:

Poza Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei

Pe 19 martie 2014 am participat la un atelier al cursului Istoria Religiilor - Antichitatea de la Fundatia Calea Victoriei din Bucuresti iar in continuare voi face o prezentare a cursului si a Fundatiei din perspectiva unei
persoane pentru care atat cursul cat si Fundatia au reprezentat o experienta noua.

 

Adresa Fundatiei Calea Victoriei este strada Popa Soare, numarul 40 iar pentru a ajunge acolo puteti lua ca punct de reper intersectia strazilor Popa Soare si Sfantul Stefan deoarece sediul se afla intr-o curte situata la doar cativa metri distanta de intersectie.  

 

Revenind la cursul de Istoria Religiilor, sustinut de catre Mario Barangea - lector al Fundatiei din anul 2009, as vrea sa incep prin a spune ca nivelul cunostintelor mele in acest domeniu este minim dar, spre surprinderea mea, am reusit sa “tin pasul” cu succesiunea ideilor si conceptelor acestui atelier iar la final nu am iesit din sala ametit de teorie ci cu unele intrebari / teme de gandire si cu o serie de lucruri noi invatate. Un domeniu precum istoria religiilor este extrem de amplu iar cercetarile merg destul de departe incat uneori se ajunge cu usurinta la istorie universala, filozofie, psihosociologie sau antropologie. Probabil ca aceasta enumerare a starnit deja un interes si in mare cam despre asta este vorba la un astfel de curs: un melanj de informatii si o incursiune in unele dintre cele mai interesante domenii umaniste.

 

Desigur, orice atelier are o structura prestabilita iar dezbaterile sunt ghidate in asa fel incat participantii sa poata beneficia de o imagine de ansamblu asupra subiectului principal. De exemplu, atelierul la care am fost prezent a avut ca punct de plecare viziunea si studiile lui Mircea Eliade asupra fenomenului religios din antichitate. S-a discutat despre simboluri, legende, traditii cu exemple concrete de la diferite popoare, scopul fiind acela de a intelege anumite obiceiuri religioase.

 

Poate ca va intrebati care este nivelul de dificultate al unui asemenea curs si cui se adreseaza. Eu cred ca este destul de important sa existe un interes real pentru acest gen de subiecte dar nu prin natura profesiei sau a studiilor pe care le urmati (in cazul studentilor). Am avut placuta surpriza sa constat ca printre participanti se regaseau persoane ce profeseaza sau studiaza in cu totul alte domenii dar reuseau sa dezbata, sa comenteze subiecte din curs fara dificultate si in acelasi timp sa adreseze intrebari pertinente lectorului. Bibliografia, cartile recomandate la curs au de asemenea un rol important in ceea ce priveste o mai buna intelegere a istoriei religiilor deoarece 2 ore de curs trec extrem de repede si la final realizezi ca subiectul a fost doar partial acoperit.

 

Concluzionand, as spune ca nivelul de dificultate este accesibil, non-academic dar nicidecum superficial iar cursantii pot fi persoane de orice varsta sau profesie, cu un interes pentru ceea ce inseamna intelegerea omului / naturii umane prin fenomenul religios. Uitati de abordarea clasica a unui curs in care profesorul insira niste ani si fapte, face trimiteri la cativa scriitori si intreaba din zece in zece minute “Ati inteles?”. Poza Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei l_4229Nu intamplator, am lasat pentru final partea in care va spun cateva vorbe despre impresia pe care mi-a lasat-o lectorul Mario Barangea: un profesor cu adevarat pasionat si cu o lejeritate remarcabila in a sari de la o idee la alta, de la un concept la altul fara a ingreuna intelegerea celor din sala. Cred ca tocmai acest lucru a facut ca intreg cursul sa fie unul viu, bazat pe o combinatie intre teorie si exemple explicate destul de detaliat, totul la un nivel accesibil, cel putin in ceea ce ma priveste.

 

In urma prezentei la acest atelier, va recomand cursurile de Istoria Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei daca doriti sa aprofundati notiuni din domeniu si in cele din urma sa va dezvoltati cultura generala. Incepand de miercuri, 26 martie 2014, aveti ocazia sa participati la un curs asemanator (tot cu lectorul Mario Barangea) dar in care se va discuta despre religiile contemporane.


Bineinteles, puteti arunca o privire pe site-ul Fundatiei si sa descoperiti alte cursuri, cu siguranta la fel de interesante. Chiar daca nu va pot descrie si alte cursuri, mie mi s-a parut foarte bun acest demers de a acoperi stiintele umaniste printr-o serie de activitati cu scop educativ si sunt convins ca aceasta abordare pe care am intalnit-o la Istoria Religiilor - Antichitatea se pastreaza si atunci cand vine vorba de celelalte cursuri.


Poza Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei l_4228
Poza Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei l_4229
Poza Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei l_4230
Poza Cursul de Istorie a Religiilor de la Fundatia Calea Victoriei l_4231

IMI PLACE
4 persoane


Comentarii
Helen spune:
Vineri, 21 Martie 2014 10:39
Eu am fost la un curs al Arinei Gheorghita si va recomand cursurile de arte plastice de la fundatie!


Posteaza Comentariul:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)

Recomanda si prietenilor tai!

 • Facebook Recommand.ro
 • Google Plus Recommand.ro
 • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


© 2018 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.FB