Film Cloud Atlas

Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


Recommand.ro » Filme » Filme SF » Film Cloud Atlas

Film Cloud Atlas

| Recomandare de:

Poza Film Cloud Atlas

Cloud Atlas (Atlasul Norilor) este un film SF aparut in anul 2012 si a carui scenariu are la baza romanul cu acelasi nume al scriitorului britanic David Mitchell. Productia a fost una independenta, dar bugetul de 100 de milioane de dolari face din Cloud Atlas unul dintre cele mai scumpe filme independente realizate pana acum. Banii investiti au atras o serie de actori cu nume: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon, Jim Broadbent, Jim Sturgess sau Hugo Weaving. De asemenea machiajul, costumele si decorurile sunt foarte bine realizate avand in vedere faptul ca filmul este impartit in 6 povesti ce se desfasoara incepand cu anul 1849 si terminandu-se intr-un viitor indepartat, undeva in jurul anului 2300.

 

Asadar, Cloud Atlas este compus din 6 filme sau povestiri daca vreti, care aparent nu au o legatura foarte stransa intre ele dar impreuna, puse cap la cap, transmit mesajul si ideea scenariului. Fara a dezvalui prea mult din actiune, as spune si cateva cuvinte despre fiecare dintre partile filmului: prima urmareste calatoria pe mare a unui tanar avocat care se imbolnaveste iar salvarea vine de unde se astepta mai putin. Cea de-a doua este povestea unui tanar compozitor din anii ‘30 iar in a treia  o putem vedea pe Halle Barry in rolul unei jurnaliste ce ancheteaza un caz care ii pune viata in pericol. A patra parte este o comedie neagra, in care un editor batran ajunge la azil, din “bunavointa” familiei sale. Abia ultimele 2 parti sunt SF-uri in toata regula: partea 5 se desfasoara intr-un viitor distopic, populat de clone si condus de corporatii tiranice iar ultima prezinta un viitor post-apocaliptic in care oamenii ajung din nou la nivelul comunei primitive in urma autodistrugerii.

 

Cam toti actorii pe care i-am enumerat la inceput au roluri in cele 6 mini-filme dar fara a exista un sablon fix. Acestia interpreteaza atat personaje pozitive cat si negative, unele principale, altele secundare. De exemplu,Tom Hanks este personaj principal pozitiv in ultima parte, negativ in prima iar in celelalte 4 are doar cateva aparitii.

 

Se poate discuta si despre niste legaturi subtile intre cele 6 povesti, cu siguranta acestea exista si sunt destul de interpretabile deoarece Cloud Atlas este un film complex si adesea greu de urmarit la prima vizionare. Se trece foarte repede si usor de la o poveste la alta, acum urmaresti o scena de pe un vapor in secolul XIX, ca mai apoi actiunea sa faca un salt de cateva sute de ani. Si tot asa timp de 3 ore, ceea ce ar putea fi enervant pentru cineva care nu gaseste imediat aceasta logica. Si de cele mai multe ori nu pare sa existe o logica, mi s-a parut ca trebuie sa ai rabdare, sa fii foarte atent iar explicatiile sa ti le oferi singur, filmul neincercand sa transmita mesaje in mod direct si evident. Probabil ca din aceasta zona a provenit si esecul lui Cloud Atlas de la box-office (100 de milioane nu este o suma ce poate fi recuperata usor, fiind nevoie de multi spectatori). Nu pentru ca este un film slab, ci pentru ca este greu de urmarit, mai ales in conditiile in care publicul larg este obisnuit cu filme liniare, cu un grad mai mic de abstractizare.

 

Mie, Cloud Atlas mi s-a parut un film curajos prin realizare dar departe de o productie de exceptie. La sfarsit nu mi-a parut rau de cele 3 ore pe care i le-am dedicat si l-as recomanda pasionatilor de SF si fantezie. Bineinteles, trebuie sa ai starea necesara si rabdarea de a vedea un film “intortocheat” care mai ridica si niste probleme existentiale, asa ca nu garantez alegerea mea in orice conditii.


Poza Film Cloud Atlas l_3846
Poza Film Cloud Atlas l_3847
Poza Film Cloud Atlas l_3848
Poza Film Cloud Atlas l_3849
Poza Film Cloud Atlas l_3850
Poza Film Cloud Atlas l_3851
Poza Film Cloud Atlas l_3852

IMI PLACE
1 persoana


Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!Posteaza Comentariul:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)

Recomanda si prietenilor tai!

  • Facebook Recommand.ro
  • Google Plus Recommand.ro
  • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


© 2018 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.FB