Turul Manastirilor din Bucovina

Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


Recommand.ro » Turism » Circuite » Turul Manastirilor din Bucovina

Turul Manastirilor din Bucovina

| Recomandare de:

Poza Turul Manastirilor din  Bucovina

Asa cum va spuneam intr-o postare anterioara, incepand de astazi va voi spune cate ceva despre ce puteti face daca vizitati o frumoasa zona a tarii noastre, Bucovina. Zona este foarte cunoscuta pentru manastirile construite de fosti domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor s.a.), fiecare cu culoarea sa specifica: Voronet (albastru), Humor (rosu), Sucevita (verde), Moldovita (galben) si Arbore (combinatie de culori).
 
Pentru a face turul manastirilor din Bucovina nu trebuie neaparat sa fiti credinciosi, deoarece, din punctul meu de vedere aceste manastiri spun mult mai multe despre istoria Bucovinei si implicit a Romaniei decat o fac despre religie in general.
 
De aceea va recomand ca inainte sa va hotarati sa faceti turul manastirilor, sa cititi cat puteti de mult despre fiecare in parte (istorie, pictura, culori folosite) deoarece vi se va parea mult mai interesanta vizita si veti putea vedea anumite lucruri pe care altfel nu le-ati putea remarca. Daca formati un grup mai mare puteti apela la serviciile unei maicute ghid si vizita va fi intradevar captivanta. In continuare puteti citi cate ceva despre manastirile importante din Bucovina
 
Manastirea Humor
 
Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este ctitorie a marelui logofat Teodor Bubuiog, construita in 1530. A fost imprejmuita dupa obiceiul timpului cu puternice ziduri de piatra, din care a dainuit pana astazi doar turnul masiv din piatra bruta.
 
Caracteristic la biserica manastirii Humor este acea desfasurare a picturii, in dauna decoratiei arhitecturale a fatadelor, care va deveni o caracteristica a bisericilor construite in timpul domniei lui Petru Rares. Inovatia apare la pridvor, care la Humor este deschis in patru arcade in arc frant. In interiorul bisericii sunt tablourile votive: unul prezinta familia domnitorului Petru Rares, celalalt se afla in gropnita si prezinta pe logofatul Teodor Bubuiog si sotia sa Anastasia, iar al treilea tablou votiv il prezinta pe Daniil hatmanul si parcalabul Sucevei si pe sotia acestuia, Anastasia.
 
Manastirea Putna
 
Biserica manastirii Putna, cu hramul " Adormirea Maicii Domnului", este prima dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare. Lucrarile de constructie a manastirii ce urma sa fie necropola domneasca, au inceput la 10 iulie 1466 si s-au incheiat in 1469, iar in 1481 erau finalizate fortificatiile de incinta. Lacasul a avut mult de suferit, de-a lungul timpului, din cauza unui puternic incendiu, pradat in doua randuri de cazaci, apoi de polonezi. Puternicul cutremur din 1739 a contribuit si mai mult la ruinarea manastirii. Biserica necropola din mijlocul incintei are dimensiuni neobisnuit de mari pentru acea vreme. Zidurile sunt din piatra bruta legata cu mortar, sprijinite de 12 contraforti. Turla este inalta si bine proportionata, cu tamburul in stil baroc, pe o baza stelara, impodobita cu coloane rasucite si capitaluri corintice. In pronaos se afla mormintele lui Bogdan al III-lea mort la 1517, al surorii acestuia Maria (m.1518), al Mariei, sotia lui Petru Rares (m.1529) si al lui Stefanita Voda (m.1527). In partea de sud a gropnitei se afla mormantul lui Stefan cel Mare, acoperit cu un baldachin din marmura alba. Sarcofagul are minunate motive ornamentale de o inalta valoare artistica. Piatra tombala, din marmura alba, are o bordura exterioara realizata dintr-o impletitura de frunze de stejar, urmata de o pisanie. Langa mormantul domnitorului, se afla cel al sotiei sale Maria Voichita, decedata in 1511. In partea de nord a gropnitei se afla mormantul Mariei de Mangop, cea de a doua sotie a domnitorului (m.1476) si al fiilor marelui domnitor, Bogdan si Petru. Asezamantul de la Putna si-a castigat un binemeritat renume si datorita inestimabilelor valori artistice (broderii, tesaturi, manuscrise impodobite si ferecate in aur si argint, icoane, obiecte de cult), care se gasesc in muzeul amenajat in incinta manastirii.
 
Manastirea Sucevita
 
Situata in satul cu acelasi nume, pe valea paraului Sucevita, la o distanta de 18 km sud-vest de orasul Radauti, Manastirea Sucevita a fost zidita in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala intregii familii de boieri Movila, dintre careIeremia a domnit in scaunul Moldovei intre anii 1595-1606. Prima ctitorie a familiei Movilestilor, care a precedat actualului complex manastiresc, a fost o biserica mai modesta, datand din preajma anului 1581. In timpul domniei lui Petru Schiopul (1582-1591), fratii Movila, ajungand sfetnicii voievodului si avand o situatie economica prospera, incep construirea unei manastiri de amploare. Prima cladire ridicata a ansamblului a fost biserica zidita intre anii 1582-1584. Dupa venirea pe tronul Moldovei, in 1595, Ieremia Movila adauga bisericii doua pridvorase, amplasate la intrarea in biserica pe laturile de nord si de sud, zidurile si turnurile de incinta, care confera manastirii infatisarea de cetate medievala, o casa domneasca, ale carei ruine se mai vad pe latura de nord a complexului, precum si chilii pentru calugari. In camera mormintelor sunt inmormantati fratii voievozi Ieremia si Simion Movila, ale caror lespezi de morminte, din marmura romaneasca de Ruschita, constituie valori artistice ale sculpturii medievale romanesti. Iconostasul sau catapeteasma, care desparte altarul de naos, este sculptat in lemn de tisa, in stil baroc-rococo, in anul 1801.
 
Manastirea Moldovita
 
In codrii ce acopereau odinioara clinurile celor doua obcine din stanga si din dreapta vaii Moldovitei, ca si pe paraul Cimirna in sus, vietuiau, inca din secolul al XIV-lea, numerosi pustnici care cu timpul si-au intemeiat o modesta bisericuta din lemn. Pe langa ea s-au inaltat apoi chilii luand astfel nastere o colectivitate duhovniceasca. Sihastria aceasta avea sa fie extinsa in viitor. Dintr-un vechi hrisov aflam ca "Manastirea noua" a cazut in paragina datorita alunecarilor de teren. Ruinele acesteia se mai vad si astazi, nu departe de actuala manastire ctitorita de Petru Rares la 1532. Ceea ce ni se infatiseaza acum, daca privim de la exterior, este de fapt o fortareata cu ziduri puternice (de 1,20 m grosime) si inalte (de 5 m), cu turnuri in ambele colturi ale fatadei si un turn puternic al portii, frumos marcat de o imposta cu tor in torsada. Odata patrunsi in incinta pe sub arcada gangului subtil decorat cu "funii" sculptate in piatra suntem surprinsi de ansamblul vizualizat. Iar mai tarziu si de componentele lui, separat luate: nava bisericii din mijlocul incintei de obicei inflorate este svelta, bine proportionata, de plan treflat si cu peretii acoperiti in intregime cu fresce ca "filele unui album deschis la toate paginile"; apoi meterezele zidului deasupra turnului de straja de pe laturile de nord si de vest ale incintei.
 
Manastirea Voronet
 
Ctitorie din 1488 a lui Stefan cel Mare, biserica manastirii cu hramul "Sf. Gheorghe" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie, de o ingeniozitate stralucita, rezultatul fiind un stil nou, de o originalitate aparte – stilul arhitectonic moldovenesc. Pictura interioara a Voronetului este realizata in timpul lui Stefan cel Mare, avand ca model iconografia bizantina si poarta pecetea epocii artistice stefaniene (stil sobru, concentrat, plin de maretie, reducand la esential imaginile si expresiile). Se remarca imaginea "Pantocratorului", "Cina cea de taina", "Impartasirea cu paine a apostolilor", "Impartasirea cu vin", "Spalarea picioarelor". Tabloul votiv il prezinta pe ctitor alaturi de doamna Maria Voichita, o fiica si fiul Bogdan, toti in costum de epoca. Pictura exterioara este de o exceptionala valoare artistica. "Judecata de apoi", capodopera unica in lume, cea mai ampla compozitie, se remarca prin intensitatea dramatica, bogatia imaginatiei, elementele de reinterpretare locala, armoniile coloristice in care predomina albastrul metalic si tonurile aurii.
 
Manastirea Dragomirna
 
Manastirea Dragomirna este o manastire fortificata din Romania, zidita intre anii 1608 si 1609. Este situata la 15 km nord de Suceava. Manastirea se afla aproape de padure, spre satul Mitocu Dragomirnei. Piatra de temelie a manastrii a fost pusa in anul 1602 de Mitropolitul Anastasie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca si al Cristinei, in apropiere de o bisericuta, astazi inglobata in curtea Manastirii Dragomirna. Aceasta bisericuta a fost ctitorita de mitropolitul Anastasie Crimca, impreuna cu rudele sale – Lupu si Simion Stroici. Pisania de la intrare arata ca aceasta biserica sta sub hramul Sfintilor Enoh, Ilie si Ioan Botezatorul. Lucrarie efective de ridicare a Manastirii Dragomirna au fost terminate in 1609, iar manastirea a fost sfintita la sarbatoarea Pogorarea Sfantului Duh.
 
Daca veti ajunge in acea parte frumoasa a tarii noastre nu trebuie sa ratati sa faceti o plimbare pe la manastirile din zona. Locurile sunt de-a-dreptul fascinante prin linistea care domneste in curtile pline de flori si verdeata si mai ales in interiorul bisericilor. Ca fapt interesant vreau sa va spun ca o prietena, dupa ce a iesit din biserica de la Dragomirna, a spus putin speriata ca, si citez, "era asa de liniste ca parca imi auzeam gandurile".
 
Desi s-ar putea sa supar destula lume, sunt de parere ca inainte sa incepem sa plecam peste granite pentru a ne petrece vacantele, ar trebui sa cunoastem destul de bine minunatele locuri ale patriei. De aceea voi reveni cu recomandari interesante despre Bucovina (nordul Moldovei) si minunatiile zonei.

Poza Turul Manastirilor din  Bucovina l_190
Poza Turul Manastirilor din  Bucovina l_191
Poza Turul Manastirilor din  Bucovina l_192
Poza Turul Manastirilor din  Bucovina l_193

IMI PLACE
0 persoane


Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!Posteaza Comentariul:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)

Recomanda si prietenilor tai!

  • Facebook Recommand.ro
  • Google Plus Recommand.ro
  • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


© 2018 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.FB