Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


Expozitia Maria Pipas - Dantele si Broderii
Poza Expozitia Maria Pipas - Dantele si Broderii

Incepand de joi, 27 martie 2014, ora 17.00, Muzeul National al Taranului Roman va asteapta la Sala Irina Nicolau, cu ocazia deschiderii expozitiei MARIA PIPAS - Dantele si Broderii.
 
Aceasta expozitie inaugureaza un nou ciclu de expozitii tematice, centrate pe un anume tip de obiect, care au menirea de a aduce in prim-planul vietii culturale adevarate comori ascunse in colectii particulare cunoscute sau mai putin cunoscute, raspandite in intreaga tara.
 
Expozitia este o reverenta in fata frumosului, pe care o facem in amintirea sotilor Maria si Nicolae Pipas din Tisa, judetul Maramures, colectionari de arta si totodata priceputi mesteri tesatori. Este un gest de respect fata de munca acestora, materializata intr-o fabuloasa colectie de arta traditionala si moderna, prea putin cunoscuta publicului obisnuit.
 
Fondul bogat, pretios si bine pastrat de dantele si broderii din aceasta colectie, de care s-a ocupat intreaga viata Maria Pipas, cuprinde peste 2000 de piese (modele intregi si fragmente de broderie) din secolele XVIII – XX, obiecte de mare rafinament, lucrate in stiluri si tehnici diferite, adunate in peste 30 de ani de cautari.
 
Gustul desavarsit pentru arta adevarata si dragostea pentru dantela veche, lucrata de mana, veneau la Maria Pipas din interior, nu erau formate de vreo scoala. Si-a dorit mereu ca aceasta indeletnicire, ridicata la rang de arta, sa fie cunoscuta; a sperat cu incapatanare sa convinga ca ea mai poate fi practicata si astazi, pentru ca arta, frumosul, sa nu dispara din caminele romanilor.
 
Cu gandul ca numeroasele ei cunostinte vor fi de folos celor care sunt interesati de industria casnica, s-a straduit sa-si scoata fantasmele dantelate, in care a investit mult timp si nu putini bani, in lume. Din pacate a avut de putine ori aceasta sansa.
 
Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul National al Taranului Roman, pana pe 27 aprilie 2014.
 
Comunicat de presa Muzeul Taranului Roman.
Poza l_4232

IMI PLACE
persoane


Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!


Spune-ti parerea:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)


Interesant in Noutati
 
Colecția Costică Acsinte la MNTR in Bucuresti
Incepand cu data de 5 septembrie si pana pe 11, puteti vedea Colectia Costica Acsinte la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti in Sala Acvariu. Poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut, imortalizate de ...
 
Targul Iconarilor la MNTR in Bucuresti
Muzeul National al Taranului Roman va invita de Ziua Crucii la Targul Iconarilor si al Mesterilor Cruceri 2014, in Bucuresti. Obiecte prezente în târg: prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi, Crucea în variante ...
 
Concert Anneke van Giersbergen in The Silver Church
Anneke van Giersbergen, vocea consacrata a celebrului grup olandez The Gathering, va sustine in data de 22 aprilie 2012 un concert special in clubul The Silver Church din Bucuresti. Open doors - ora 20:00, concertul incepe de la ora 21:00. Pe 22 ...
 
SARKIS: La celalalt capat al curcubeului
Joi 15 mai, incepand cu ora 11:00, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Arta Contemporana si Centrul International pentru Arta Contemporana, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti, va invita la Clubul Taranului, la o ...Recomanda si prietenilor tai!

 • Facebook Recommand.ro
 • Google Plus Recommand.ro
 • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


Recommand.ro » Noutati » Expozitia Maria Pipas - Dantele si Broderii

© 2017 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.FB