Recommand.ro
AUTO LOCALURI CARTI AFACERI CULINAR FILME MUZICA
SANATATE CADOURI TURISM SPORT DIVERTISMENT NUNTA EVENIMENTE
ANIMALUTE HOBBY GADGET ELECTRONICE MODA CUMPARATURI FRUMUSETE
CALCULATOARE CASA COPII EDUCATIE JOCURI WEB
Adauga Recomandari
 


O istorie a elegantei. De la noblete la snobism




Poza O istorie a elegantei. De la noblete la snobism

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni 5 mai, ora 19.00, la cursul O istorie a elegantei. De la noblete la snobism, sustinut de istoricul Monica Neatu.
 
Adeseori ne intrebam, atunci cand rasfoim diverse ghiduri de bune-maniere, cum s-a nascut ideea de politete si care este istoria din spatele unor gesturi codificate care au intrat in firescul cotidian. Vom descoperi ca multe dintre regulile de bunacuviinta de astazi se datoreaza obiceiurilor de la marile curti nobiliare din Europa medievala.
 
Va invitam sa descoperim impreuna, de-a lungul a trei ateliere, cum s-a nascut si dezvoltat conceptul de eleganta in cultura europeana. Cu ajutorul a numeroase imagini si texte, vom afla modul in care s-a elaborat legatura dintre noblete si eleganta, cum au fost civilizati cavalerii razboinici si care este originea unor reguli existente si astazi.
 
Vom admira imaginea gentleman-ului perfect, arbitru al elegantei, care isi regiza cu grija aparitiile in societatea snoaba a secolului XIX. Nu vom uita nici de doamne, fie ca se doreau niste personaje avangardiste, precum marchiza Luisa Casati, fie ca se multumeau sa stabileasca trendurile in materie de moda si petreceri precum nenumarate amfitrioane din Belle Epoque.
 
Temele celor trei intalniri sunt:
 
1. Inceputurile elegantei europene – Evul mediu si Renasterea. Procesul civilizarii - gesturi si atitudini. Societatea de la marile curti nobiliare – reguli si codificari comportamentale. Masa-furculita si cutitul, tacamuri individuale. Corpul – igiena si intimitatea. Cartea curteanului- o noua definitie a elegantei.
 
2. Eticheta de la curte – gesturi, haine si aparitii in societate. Almanahul Gotha. Revolutia franceza – himera egalitatii. Cum se naste ideea elegantei masculine? Conceptul de dandy si impactul lui asupra societatii europene. Elita urbana si ideea de noblete/eleganta. Clubul si aparteneta la o anumita elita sociala.
 
3. De la eleganta la snobism - cand se face trecerea? Cum definim snobismul. O scurta istorie a snobismului.
 
Lector: Monica Neatu
Data incepere: 5 Mai 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, luni
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro




Poza l_4349

IMI PLACE
persoane


Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care comenteaza!


Spune-ti parerea:
Nume (necesar)
E-mail (nu va fi publicat) (necesar)


Interesant in Noutati
 
Constantin Pacea - O Retrospectiva
Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 9 aprilie 2014, ora 18.00, la vernisajul expozitiei Constantin Pacea - o retrospectiva, care va avea loc la Sala Tancred Banateanu. Nascut in 1957 la Bucuresti, se initiaza in pictura in ...
 
Jucarii din lut la MNTR
In data de 29 mai, incepand cu ora 16:00, Muzeul National al Taranului Romana, pregatese un dar celor mici. In expunerea permanenta a unui muzeu din Romania, copiii se vor bucura de o sala plina cu jucarii din lut facute in satul ...
 
ARTmania Festival 2010 - Piata Mare din Sibiu
Festivalul ARTmania 2010 va avea loc in perioada 13-15 august. Vineri, Piata Mare: “the sisters of mercy”, Kamelot, Swallow the Sun Sambata, Piata Mare: Serj Tankian, Dark Tranquillity, Sirenia Ajuns la cea de-a cincea editie, ...
 
Targul Iconarilor la MNTR in Bucuresti
Muzeul National al Taranului Roman va invita de Ziua Crucii la Targul Iconarilor si al Mesterilor Cruceri 2014, in Bucuresti. Obiecte prezente în târg: prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi, Crucea în variante ...



Recomanda si prietenilor tai!

 • Facebook Recommand.ro
 • Google Plus Recommand.ro
 • Twitter Recommand.ro
Newsletter Recommand.ro


Recommand.ro » Noutati » O istorie a elegantei. De la noblete la snobism

© 2017 Nooh Media. Toate drepturile rezervate.



FB